Gespot op nu.nl: zoekopdrachten Google voorspellen beurskoerzen

Het is mogelijk om toekomstige koersbewegingen op de beurs, inclusief krachs, te voorspellen op basis van trends in Google-zoekopdrachten.

Dat schrijven Britse en Amerikaanse wetenschappers deze week in het tijdschriftScientific Reports. Eerder hadden ze al aangetoond dat het mogelijk is een griepepidemie te voorspellen op basis van zoekopdrachten. Wanneer mensen massaal woorden als ‘neusspray, koorts en hoofdpijn’ intoetsen, is de epidemie nabij.

Een vergelijkbaar patroon is zichtbaar in het geval van een koersval op de beurs, tonen de onderzoekers nu aan. Ze stelden 98 strategieën op voor het aan- en verkopen van een fonds dat belegt in de volledige Dow Jones Index. Zij gebruikten Google Trends hierbij als uitgangspunt. Dit is de tak van Google die weergeeft welke zoektermen over een bepaalde periode het populairst zijn.

Beleggen

Met deze strategieën gingen ze virtueel beleggen in de periode van 2004 tot 2011. In iedere strategie waren de aan- en verkoopbeslissingen gekoppeld aan het veel of weinig voorkomen van een bepaalde zoekterm in de afgelopen week.

Sommige zoektermen, zoals hedge en dividend, hadden veel met financiën en aandelen te maken. Andere zoektermen, zoals color engarden, helemaal niet.

Van alle strategieën bleek de koppeling van koopbeslissingen aan het zoekwoord ‘debt’ (schuld) het meest succesvol: in 2011 zou dit een waardestijging van 300 procent hebben opgeleverd, tegen 16 procent bij een aandelenportefeuille die gewoon de Dow Jones-index volgde.

Ook termen als ‘gold’ en ‘headlines’ gaven een rendement van tientallen procenten en zelfs het woord ‘holiday’ gaf een resultaat dat flink beter was dan de index.

Politiek

Helaas zal deze strategie niemand rijk gaan maken, geven de onderzoekers toe. Zodra de voorspellingen waardevol blijken, zullen handelaren hierop inspelen, waardoor de voorspelling al geen waarde meer heeft.

Bovendien was vooraf niet voorspelbaar welke term het goed zou doen. Er waren ook zoektermen die juist een veel lager of zelfs flink negatief rendement opleverden, waaronder ‘labor’ en ‘politics’.

Verklaring

Toch kan het model wel van nut zijn, schrijven de onderzoekers. De zoekopdrachten kunnen verklaringen bieden voor koersstijgingen of dalingen.

Nu worden de koersschommelingen gekoppeld aan nieuwsontwikkelingen, zoals de aankondiging van een renteverlaging of werkloosheidscijfers of geruchten over een overname, zonder aan te tonen dat er daadwerkelijk een verband is tussen dat nieuws en het aan- en verkoopgedrag.

Door: NU.nl/Jop de Vrieze

Lees het originele bericht: http://www.nu.nl/internet/3409417/zoekopdrachten-google-voorspellen-beurskoersen.html